Rusi pohrozili Kyjevu pre nedoplatky za plyn, nevylučujú platby vopred

29.10.2013 Celý región

Moskva (TASR) - Ukrajina dostala dnes z Ruska nové varovanie v súvislosti s platbami za plyn, pričom plynárenský koncern Gazprom pohrozil, že by mohol od Kyjeva požadovať platby za dodávky plynu vopred. Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a RIA Novosti.

Podľa výkonného riaditeľa Gazpromu Alexeja Millera mala Ukrajina najneskôr 1. októbra zaplatiť za augustové dodávky plynu v hodnote 882 miliónov USD (639,87 milióna eur). Zatiaľ sa tak nestalo. Ak v dohľadnom čase nezaplatí, bude musieť platiť za dodávky plynu vopred. K varovaniu sa pripojil aj Kremeľ, keď jeho hovorca Dmitrij Peskov uviedol, že "prispôsobovanie sa Gazpromu, čo sa týka termínov platieb, nemôže trvať donekonečna".

Najnovšie hrozby Gazpromu prichádzajú v čase, keď sa vzťahy medzi Ukrajinou a Ruskom ešte viac zhoršili pre plány Kyjeva podpísať v novembri vo Vilniuse obchodnú a asociačnú dohodu s Európskou úniou. Moskva Ukrajinu pred podpisom varovala a v lete uvalila na niektoré ukrajinské potraviny zákaz dovozu. Peskov však dodal, že tento prípad nemá nič spoločné s politikou a ide výhradne o komerčnú záležitosť.

Podobne ukrajinský premiér Mykola Azarov povedal, že spor by si mali vyriešiť medzi sebou Gazprom a ukrajinská energetická spoločnosť Naftogaz. Ako dodal, "aj keď existujú problémy, situácia nie je taká kritická a vláda ju má pevne pod kontrolou". Jeho vyhlásenie Moskvu iba podráždilo a odkázala, že asi neodhadol situáciu a "problém je skutočne kritický".

Podľa Sergeja Vachramejeva, analytika zo spoločnosti Ankorinvest v Moskve, nie je vylúčené, že sa môže zopakovať situácia z minulých rokov, keď pre spor o platby za plyn Rusko zastavilo vývoz plynu na Ukrajinu, no tým aj do niektorých krajín strednej Európy. Navyše, pre Ukrajinu zápasiacu s dôsledkami krízy to môže znamenať problém.

Ukrajina sa však sťažuje, že Moskva jej účtuje jedny z najvyšších cien za plyn v celej Európe. Podľa Azarova zaplatila Ukrajina v minulých troch rokoch za dodávky ruského plynu 20 miliárd USD.
 

Vyberte región